Hieronder volgt een beknopte handleiding waar u op moet letten bij het planten en verzorgen van uw boom na aankoop. Handig om vast uit te printen.

Wortels beschermen tegen uitdrogen en vorst

Na aankoop af kwekerij gelijk de wortels beschermen tegen uitdrogen dmv plastic. Dit kan middels een vuilniszak of deken, bij meerdere bomen een zeil meebrengen en deze dubbel slaan om de wortels heen.

Bomen worden op een aanhanger of kar het best vervoerd met de kruin naar achter, met de rijwind mee. De boomkronen kunnen zo nodig bijeengebonden worden met strotouw. Een stevig touw om de boel vast te binden en een net is verplicht.

Bij aankomst ook altijd de wortels afdekken, niet langer wachten met planten dan 3 dagen. Zonodig de wortels bevochtigen.
Bij vorst de boom(wortels/kluit) niet buiten laten liggen alvorens het planten, maar van de vloer af onder dekens, het liefst in een schuur. Geen ijs of sneeuw mee het plantgat inscheppen.

Plant op juitste hoogte

 

Plant uw boom op de juiste hoogte, zoals deze op de kwekerij stond. Dit is meestal goed te zien aan de verkleuring net boven de boomwortels.

De boom vooral niet dieper planten dan deze stond. Hij zoekt zelf zijn diepte maar kan niet omhoog groeien.

 

 

Bij drassige plekken kan er wel op heuveltjes worden geplant. Een boom kan wel tegen wat vochtigheid maar houdt niet van permanente natte voeten dan zullen de wortels gaan rotten.
Zorg ervoor dat de wortels niet omoog wijzen bij het planten. Trek bij het planten een beetje aan de stam van de boom zodat de wortels naar beneden komen te staan en de aarde goed tussen de wortels valt.

 

 

Boompaal en band

Komt de boom in een winderige hoek te staan, of in een weiland, zorg dan voor een goede boompaal. Laat de boom niet scheef waaien in het voorjaar, dan zal hij uitdrogen.

Plaats de boompaal voor 1/3 in de grond, aan de windkant, dit is meestal ten westen van de boom. Hierdoor zal de boom niet tegen de paal aan waaien. Zet de paal licht schuin en bevestig met boomband en nagels om ca 1.50 m van de stam. Na 3 jaar zal de boom voldoende zijn vastgegroeid en kan de paal worden verwijderd.

Compost en voeding

Bomen houden van compost, niet van scherpe mest. Geef, zeker bij zanderige grond, een paar flinke scheppen compost mee bij het planten. Richtlijn is 1 schep compost op 4 scheppen grond. Mengen en dus niet de wortels boven op de compost planten.

Zodra fruitbomen gaan dragen, kan er ruwe stalmest of paardenmest rondom de stam worden gelegd. Liefst 1 jaar oud. Koemestkorrels is ook een optie.

Water geven

Zorg bij droge zomers en voorjaar voor een goede start en geef de eerste 2 jaar voldoende extra water. Zeker wanneer er pas in het voorjaar wordt geplant.

Geef liever 2x per week flink water dan elke dag een beetje.